Skip to main content

Dalmatinski kurioziteti

DK_1958_03_22

Item

Naslov

DK_1958_03_22

Opis

DALMATINSKI KURIOZITETI

Kad odlazi svojoj djevojci Mirko Radulić iz Rivnja (Zadarski arhipelag), prepliva na mješini (u kojoj stavi i svoju odjeću da se ne pokvasi) tjesnac između otoka Ugljana i Rivnja. Tako mu mješina služi kao zaštitnik odjeće i kao prevozno sredstvo do djevojke.

Aparatura kina »Hrid« u Visu nalazi se još od vremena rata montirana na postolju engleskog teškog mitraljeza. Kada se neposredno iza rata montirala kinoaparatura nije za nju bilo postolja. Netko se dosjetio da aparaturu montira na postolje teškog mitraljeza koje je bilo ostalo na jednom napuštenom položaju. Više se nikada nije mijenjala jer potpuno odgovara.

Baldo Kralj iz sela Korita ima dvije kokoši koje piju vino. One svaki dan odlaze u gospodarev podrum, da bi popile ono što iscuri iz bačve u posudicu pod čepom, kad se toči vino.

Nedavno su u dubrovačkoj pošti stigla iz Amerike dva pisma s čudnim adresama. Na koverti je pisalo samo Mr. Dubrovnik, a na svakoj od njih bila je nalijepljena fotografija nepoznate osobe. Službenici pošte dali su se u potragu za osobama na slici. Težak zadatak za grad od 18.000 stanovnika. Pa ipak, poštari su uspjeli pronaći građane T. Krasovca i M. Balarina čije su fotografije bile izlijepljene na pismu. Njih je prošle godine fotografirao jedan Amerikanac i ne znajući njihovu adresu, uputio im pisma na ovakav način.

Mate Granić, ribar iz Baške Vode ide bos i ljeti i zimi. Kad se njegovi mještani zavjetuju svom »štićeniku«, pa u znak pokore idu bosi, Mate u takvim prilikama oblači cipele smatrajući to svojom pokorom.

Stvaratelj

Slobodna Dalmacija

Datum

1958-03-22

Jezik

hrv

Nakladnik

HANZA MEDIA d.o.o.

Alternativni naslov

Dalmatinski kurioziteti #6

Identifikator

http://virtual-svk.org/cms/s/dalmatinski-kurioziteti/item/10

Tema

Radulić, Mirko
Kino Hrid
Kralj, Baldo
Krasovac, T.
Balarin, M.
Granić, Mate

Suradnik

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Izvor

Arhiv Slobodne Dalmacije

Vlasnička prava

Format

application/pdf
text/plain

Site pages