Skip to main content

Dalmatinski kurioziteti

DK_1958_03_29

Item

Naslov

DK_1958_03_29

Opis

DALMATINSKI KURIOZITETI

Stipe Raso iz Mijaca, kod Vrgorca, već pedeset godina zvoni podne ravnajući se po pamćenju. Nikada nije zakasnio ili uranio zvoniti više od pet minuta prije ili poslije 12 sati.

Na istočnoj strani Vrgorca postoji malo kraško polje Rastok. Njim protječe rijeka ponornica, a zovu je Matica. Ona teče pola godine (to jest u zimskim mjesecima) na istok, a druge pola godine (u ljetnim mjesecima) na zapad. Razlog: zimi ponori na zapadu gutaju mnogo vode, napune se i voda ponovno izvire i teče prema istoku, gdje su također ponori i rupe u zemlji. Ljeti pak, kad voda presuši, s istoka dolazi Matica i gubi se u ponore na zapadu, gdje su zimi bili izvori.

Tonka Antičić, iz Kaštel Novog, rodila se 1. rujna 1913. godine u ponedjeljak kao i njene sestre Ivanka i Nedjeljka. Nedjeljka je rođena u ponedjeljak 12. II. 1923., a Ivanka je rođena u ponedjeljak 6. VII. 1925. g. Tonka ima troje djece: Mariju, Anitu i Ivicu, koji su također svi rođeni u ponedjeljak: Marija u ponedjeljak 2. X. 1944., Anita u ponedjeljak 28. X. 1946. i Ivica u ponedjeljak 11. VI.

Vinograd braće Visković, Dinka i Eduarda, u Gdinju na otoku Hvaru dao je prije nekoliko godina rekordan urod. Na 800 čokota loze, koje su međusobno posađene u razdaljini od jednog metra, braća Visković ubrali su toliko grožđa, da je od njega izašlo 4.000 litara vina.

Kad ožedni, krava Vladimira Topića iz Kučića, kod Omiša, sama odlazi na mjesnu česmu da pije vodu. Ona ustima odvrne pipu, stavi glavu pod mlaz vode i kad se napije, vraća se natrag.

U akvariju Osmogodišnje škole u Preku može se vidjeti živa morska zvijezda, koja ima sedam krakova. (Poznato je, da u Jadranskom moru živi nekoliko vrsta morskih zvijezda i da svaka od njih ima po pet krakova). Učenici su je uhvatili nedaleko od Preka i po svemu se dade zaključiti, da je nedavno izgubila dva prvobitna kraka, te su na njihovo mjesto izrasla četiri nova.

Stvaratelj

Slobodna Dalmacija

Datum

1958_03_29

Jezik

hrv

Nakladnik

HANZA MEDIA d.o.o.

Alternativni naslov

Dalmatinski kurioziteti #7

Identifikator

http://virtual-svk.org/cms/s/dalmatinski-kurioziteti/item/17

Tema

Raso, Stipe
Antić, Tonka
Antić, Ivanka
Antić, Nedjeljka
Visković, Dinko
Visković, Eduard
Topić, Vladimir
Osnovna škola "Valentin Klarin" Preko

Suradnik

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Izvor

Arhiv Slobodne Dalmacije

Vlasnička prava

Format

application/pdf
text/plain

Site pages