Skip to main content

Dalmatinski kurioziteti

DK_1958_03_15

Item

Naslov

DK_1958_03_15

Opis

DALMATINSKI KURIOZITETI

Struk kupusa visok 2 metra i 24 centimetra s glavicom na vrhu raste u dvorištu Jure Soldića u Pločama. Kupus će uskoro doseći visinu prvog kata vlasnikove kuće.

Ribar Ilija Perkov iz Primoštena lovio je ribu u tzv. »Oštrici«. Osjetivši ribu na udici, trznuo je štapom, ali je nije zakačio, pa je udica poletjela preko glave i pala iza njega u grm. Kada je štap povukao natrag, osjetio je da ga nešto vuče. Ilija je povukao jače i na svoje veliko iznenađenje, na udici je ugledao zeca, koji je ležao u grmu i bio zakačen kada je ovaj povukao udicu. Tako je mjesto ribe ulovio zeca.

Dječak Jozo Savić iz Igrana pripitomio je češljugara (grdelina) u tolikoj mjeri, da mu ovaj, kad on zaželi, dolijeće na ruku. Jozo sa svojim češljugarom često prođe ulicama Igrana i dok znatiželjni prolaznici promatraju neobičan prizor, ptica skakućući po cesti često uveseljava prolaznike svojom pjesmom i nimalo ih se ne plaši.

Ana Bošnjak iz Trilja stara je 110 godina. Iako u ovim godinama, ona radi sve kućne poslove i vrstan je uzgajivač povrća. U njenom vrtu pored drugih uzornih primjeraka povrća narasla je i glava kupusa teška 8 kg.

U restauraciji Janka Grobušića iz Gruža lastavice su ugradile gnijezdo poviše električne lampe (lustera) usred dvorane. Nije im ništa smetalo, što je restauracija bila puna ljudi, koji su ulazili i izlazili na glavna vrata, kroz koja su i one same ulijetale i izlijetale.

Stvaratelj

Slobodna Dalmacija

Datum

1958-03-15

Jezik

hrv

Nakladnik

HANZA MEDIA d.o.o.

Alternativni naslov

Dalmatinski kurioziteti #5

Identifikator

http://virtual-svk.org/cms/s/dalmatinski-kurioziteti/item/8

Tema

Soldić, Jure
Perkov, Ilija
Savić, Jozo
Bošnjak, Ana
Grobušić, Janko

Suradnik

Sveučilišna knjižnica u Splitu

Izvor

Arhiv Slobodne Dalmacije

Vlasnička prava

Format

application/pdf
text/plain

Site pages